Lär dig baccarat

Baccarat är ett välkänt och populärt hasardspel som spelas över bord med dig som kund i ena änden och en dealer i andra änden. För den oinvigde kan spelet te sig krångligt men det är enkelt när du väl ha fått ett hum om reglerna.

Bakgrund

Ordet hasard kommer från franskan och betyder slump eller tillfällighet. Det är med andra ord ett spel där du behöver ha lyckan på din sida. Dock inte bara, du måste också kunna avgöra sannolikheten för att bli bra på detta bordsspel. I baccarat används vanligen mellan sex till åtta stycken kortlekar och spelaren, alltså du som kallas för punto, har tre alternativ. Du ska satsa på om du tror att du eller banken har de högsta korten eller om det blir oavgjort. Banken heter banco och oavgjort heter egalité, alla ord från franskan.

Regler

Den som vinner är den som har närmast nio på handen och det är här som både tur och sannolikhet kommer in. På en hand får du tilldelat dig tre kort, i vissa fall två. Nästan alla nummerkort är värda sina vanliga valörer utom tian, som tillsammans med de klädda korten har valören noll. Essen är värda ett poäng. Får du en hand som är tvåsiffrig, exempelvis om summan blir 21, tas första siffran bort. I detta exemplet skulle du därför ha en hand som är värd ett. Slutsumman ska alltid vara ensiffrig. Om du har satsat på och vinner på punto eller banco får du tillbaka dubbla insatsen. Det vill säga, har du satsat en tia vinner du tjugo kronor. Om du däremot har satsat och vinner på egalité får du åtta eller nio gånger pengarna tillbaka.

Banken måste alltid dra två kort till både sig själv och till dig. Om ett tredje kort dras beror på om din, puntos, kortsumma är mellan noll och fem men bancos hand inte är åtta eller nio. Då får du ytterligare ett kort. Banco får ett tredje kort om bancos summa är mellan noll och två men du inte har åtta eller nio. Ett tredje kort till banco dras också om bancos summa är tre men stannar på två kort om ditt tredje kort är en åtta. Om bancos hand är fyra och om puntos, ditt, tredje kort är två till sju. Om bancos summa är fem om ditt tredje kort samtidigt är i valören fyra till sju. Sista anledningen som banco får plocka ett tredje kort är om bancos summa är sex och ditt tredje kort är sex till sju. Att hålla reda på detta brukar vara det svåraste för nybörjare men du lär dig snabbt. Ett tips är att skriva upp just detta på en lapp så att du kan tjuvkika på dessa regler.

Om du eller banken får åtta eller nio på sina två första kort måste både stanna. Ni har då också fått vad som kallas för en naturlig punto eller banco.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *